Pilootproject van ENOUGH neemt meteen hoge vlucht dankzij VMA
Een Schotse start-up in het Nederlandse Sas van Gent die een beroep doet op VMA? Daar willen we het fijne van weten. Samen met enkele collega’s staken we de grens over. Niet voor een broodje kroket, wel om de samenwerking met de duurzame voedselproducent ENOUGH van dichtbij onder de loep te nemen.
Jens Andriessen, Design & Build bij ENOUGH, is verantwoordelijk voor de bouw van de fabriek. In zijn zoektocht naar een betrouwbare partner voor de infrastructuur kwam hij uit bij VMA. Jens had meteen een goed gevoel bij het eerste contact: “VMA bewees al meermaals zijn expertise op het vlak van elektrische installaties en automatiseringsprocessen. Exact wat we nodig hadden. Tel daarbij hun passie en enthousiasme en je weet dat er een sterk team aan je zijde staat.”
Zoals bij elke ambitieus project loeren er uitdagingen om de hoek. “We wisten op voorhand dat het project snel vooruit moest gaan. Gelukkig anticipeerde VMA zich flexibel en vlot op onvoorziene omstandigheden. Door hun proactieve aanpak hebben we veel tijd bespaard en de deadlines gehaald.”
Thanks, MOM
Geert De Duytschaever, Business Development Manager bij VMA, krijgt als commercieel aanspreekpunt alle nieuwe projectaanvragen binnen. “Ik ben nog altijd onder de indruk van wat we gerealiseerd hebben. Voor dit project voerden we alle Processing & Manufacturing Technologies (PMT) uit. Een totaaloplossing van elektrische schakel- en controleborden voor de bedieningspanelen tot de volledige veldbekabeling. Dat ontwikkelen we allemaal binnen onze entiteit. Eén van onze troeven.”
Zodra een fabriek op volle toeren draait, blijft VMA vaak aan boord voor wat wij MOM noemen (Manufacturing Operations Management). “Die software verzamelt data waarmee je het productieproces kan blijven verbeteren”, vertelt Geert. “Automatisering is belangrijk voor dit pilootproject. Want zodra er een bestelling binnenkomt, moeten de machines aan de slag. Dus rolden we MOM ook uit bij Enough om alles optimaal te laten verlopen.”
Autonome fabriek
Die handige software ontwikkelt VMA zelf. Daarvoor rekenen onze collega’s op Software Engineers zoals Roel Stevens: “Voor dit project werkten we met Siemens PCS7, een programma specifiek gericht op het automatiseren van industriële processen. Voor ENOUGH creëren we een zo goed als autonome fabriek.” Maar niet alles gebeurt achter een computerscherm. “Gezien de korte tijdsspanne moesten we verschillende tests snel na elkaar uitvoeren. Dagelijks namen we de resultaten door met alle betrokkenen om bij te sturen waar nodig. Dit was een complexe opdracht, maar net door die nauwe samenwerking zetten we zo’n goed resultaat neer.”
Totaalproject
Als Project Manager Processing & Manufacturing Technologies bij VMA volgt Floris De Meerleer het project nauwgezet op. “Dit is echt een totaalproject: van engineering, het bouwen van de elektropanelen en het ontwikkelen van de software. Na deze opdracht hebben we het vertrouwen gekregen van de klant om ook de toegangs- en datacontrole voor hen uit te rollen. Daar kwam ook nog de MOM-integratie bij. Als we al onze troeven en expertise inzetten, ontzorgen we onze klanten op technisch vlak. Zo kunnen zij zich volledig focussen op hun product. Dat we onze PMT-technieken op zo’n grote schaal kunnen toepassen is echt bijzonder.”