GZA Ziekenhuizen

Graag meer info?
Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

VMA bundelt expertise voor GZA Ziekenhuizen

Werken uitvoeren in een ziekenhuis brengt de nodige uitdagingen met zich mee, laat staan in coronatijden. VMA Antwerpen en VMA Druart staan sinds 2019 zij aan zij – op anderhalve meter – om Gasthuiszusters Antwerpen (GZA) een make-over te bezorgen. We houden de vinger aan de pols bij beide teams.

Algemene info project

Locaties

Wilrijk, Mortsel, Antwerpen

Bouwheer

Algemene Ziekenhuizen GZA vzw

Architect & Studiebureau

Technische dienst GZA

Totale aannemingssom

+/- € 1.200.000

De werken voor GZA gaan door op drie campussen in het Antwerpse: Sint-Jozef (Mortsel), Sint-Vincentius (in het centrum van Antwerpen) en Sint-Augustinus (Wilrijk). De teams vernieuwen er de elektriciteit, verwarming, ventilatie en koeling. Naast de ziekenhuizen vallen ook een aantal rust- en verzorgingstehuizen onder het driejarige raamcontract.

“Met een team van tien voorzien we onder meer bekabeling, branddetectie, toegangscontrole en oproepsystemen”, zegt Nick Vranken, procjectleider bij VMA Antwerpen voor de Business Unit Elektro. Die brede scope aan activiteiten is herkenbaar voor Luc Coremans, projectleider bij VMA Druart voor de Business Unit HVAC. Hij stuurt naast twee vaste mensen enkele onderaannemers aan. “Wij vervangen verwarmingspompen, maar voeren eveneens grotere werken uit, zoals het plaatsen van twee nieuwe koelelementen op het dak van Sint-Augustinus.” De te renoveren ruimtes zijn al even divers: van operatie -en patiëntenkamers tot burelen
en onthaalruimtes. “Soms vernieuwen we een volledige verdieping. De afdeling Palliatieve Zorgen in Sint-Jozef hebben we compleet gestript en heropgebouwd”, illustreert Luc.

STRIKTE NORMEN

Intussen is de eerste in een reeks van zes operatiezalen opgeleverd. Luc: “Een behoorlijk karwei. Het nam twee maanden in beslag en er ging een maand voorbereiding aan vooraf. De testen hebben we succesvol doorstaan. Nu passen we dezelfde manier van werken toe op de andere zalen. Zo bouwen we onze expertise op.” Vooral in de specifieke regelgeving van de systemen hebben beide teams zich verdiept. “Die is een pak strikter in ziekenhuizen dan in school- of kantoorgebouwen”, legt Nick uit. “Voor branddetectie gelden bijvoorbeeld heel strenge regels. In een operatiekwartier mag namelijk de luchtbehandeling niet uitvallen, wat elders wel het geval is. Hetzelfde geldt voor de stroomnetten. Hierin zijn we echte specialisten.”

STRIKTE PLANNING

Het blijft niet bij die ene uitdaging. Nick: “Ook de planning is een opgave. We werken in gebouwen waar 24 uur op 24 zorg wordt verleend, waardoor sommige ruimtes ontoegankelijk zijn.” De coronacrisis maakt dit extra moeilijk. “De circulatietrajecten, onverwachte sluiting van afdelingen: alles neemt meer tijd in beslag”, verduidelijkt Luc. “We plannen daarom werken buiten de bezoek- of diensturen. Of we creëren tijdelijke lokalen, zodat we ongestoord aan de slag kunnen. Dat doen we onder meer om de receptie van de spoeddienst te vernieuwen.”

“Daarnaast moet je ook kort op de bal spelen”, aldus Luc. “Vooral in combinatie met bepaalde levertermijnen is dit niet vanzelfsprekend. Toen de koelbatterij in een operatiekamer defect was, hebben we snel gehandeld. Die OK kon slechts drie dagen dicht, terwijl het twee weken duurde om een nieuwe batterij te leveren. In afwachting daarvan hebben we de bestaande gerepareerd zodat de operaties konden blijven doorgaan. De klant was bijzonder tevreden van die snelle service.”

SAMEN VOOR KWALITEIT EN INNOVATIE

Een grote succesfactor in het respecteren van de strikte planning en deadlines ligt bij de vlotte samenwerking tussen de teams van Nick en Luc. “Het speelt zonder twijfel in ons voordeel dat we tot dezelfde groep behoren”, vertelt Luc. “Het versnelt de onderlinge communicatie en is vlotter werken. Zo trekt het team van Nick soms kabels voor ons en stellen wij omgekeerd alle elektriciteit af.” Ook de klant plukt de vruchten van die hechte VMA-tandem. “GZA is zeer tevreden over de kwaliteit van het geleverde werk.”

Bovendien werken ze ook nauw samen met de technische dienst van de ziekenhuizen. Nick: “Iemand uit mijn team ondersteunt die ploeg zelfs tijdelijk, op vraag van de klant. Een echte meerwaarde voor beide partijen. Hij leert veel bij over de structuur en indeling van de gebouwen en kan zijn collega’s wegwijs maken in het doolhof van gangen en verdiepingen.”

Ten slotte heeft VMA in dit omvangrijke renovatieproject ook nieuwe systemen geïntroduceerd, zoals het draadloze oproepsysteem. “Patiënten hebben nu polsbandjes waarmee ze overal kunnen bellen en gelokaliseerd worden”, zegt Nick. “Dit hebben we uitgewerkt met de leverancier en voorgesteld aan GZA. Het initiatief werd positief onthaald en we voeren dit nu deels uit in het ziekenhuis van Sint-Jozef.”

Zoeken